Als je zelf een WordPress website wil maken en niets van code weet, dan is het gebruik van een Page Builder om je website vorm te geven een goede oplossing. In dit artikel laat ik je kennis maken met de drie populairste pagebuilders voor WordPress en vertel je wat over hun specifieke eigenschappen.
Inhoud
Wat is een Page Builder?
Een Page Builder is een plugin die je in WordPress in kunt laden en waarmee je de pagina’s voor je website kunt vormgeven. De meeste Page Builders werken met secties en rijen waarbinnen je kolommen op kunt delen. In deze kolommen zet je dan modules, bijv. voor tekst, afbeelding, contactformulier etc. Deze onderdelen kun je allemaal finetunen, zodat je een website kunt bouwen die helemaal naar je zin is.
Zitten er nadelen aan een Page Builder?
Naast het gebruiksgemak dat een Page Builder biedt, zijn er ook een paar nadelen te noemen:
- De website laadt wat trager door de extra code die ingeladen moet worden.
- Een Page Builder kan extra code aanmaken in de vorm van shortcodes. Als je hem niet meer wil gebruiken of overstapt naar een andere Page Builder dan blijft deze code staan. Deze zul je dan óf handmatig moeten verwijderen óf er moet een plugin voor bestaan die het klusje voor je doet.
De 3 populairste Page Builders voor WordPress
Er zijn inmiddels een behoorlijk aantal Page Builders op de markt, zowel gratis als betaald. De meeste Page Builders kun je gebruiken met een thema naar je keuze. Er zijn ook thema’s die hun eigen Page Builder ingebouwd hebben. Een voorbeeld hiervan is het Avada thema (het populairste thema op ThemeForest), die de eigen Fusion Builder ingebouwd heeft.
Hieronder een overzicht van de 3 meest gebruikte Page Builders:
DIVI Visual Builder
DIVI is een thema en een Visual Page Builder ineen.
Als je DIVI wil gaan gebruiken, dan koop je eigenlijk een soort lidmaatschap bij Elegant Themes. Voor $89,- per jaar krijg je toegang tot alle thema’s die ze gemaakt hebben (87 maar liefst incl. DIVI), de losse Visual Page Builder plugin (ook te gebruiken met andere thema’s), de plugin Bloom (voor het maken van opt-ins) en de Monarch plugin (voor social share en follow).
Ow ja, en je mag deze mooie software op zoveel websites gebruiken als je maar wil.
Zelf gebruik ik DIVI voor alle WordPress websites die ik maak en ik ben een echte fan. Ik heb wat eigenschappen op een rijtje gezet:
- Je kunt met de Visual Page Builder volledig aan de “voorkant” werken zodat je precies ziet wat je doet.
- Een overzichtelijke onderverdeling in secties, rijen en modules.
- Keuze uit 46 verschillende modules zoals o.a video, sliders, testimonials, tabs en prijstabellen.
- Een keuze uit tientallen pre-made layouts, ideaal als startpunt voor de verdere opbouw van je website.
- Alle kleurvarianten en font combinaties mogelijk.
- Elementen kunnen opgeslagen worden in de DIVI Library voor hergebruik.
- De lay-out van een pagina kan hergebruikt worden voor een nieuwe pagina.
- Er is veel documentatie en tientallen instructiefilmpjes.
De flexibiliteit en vele mogelijkheden zorgen ervoor dat ik de vormgeving helemaal naar mijn hand kan zetten. Daarnaast zorgt de gebruiksvriendelijkheid van de DIVI builder er voor dat mijn klanten zelf makkelijk wijzigingen kunnen doen op hun website.
Wil je DIVI gratis en vrijblijvend uitproberen? Dat kun je hier doen.
Elementor
De populariteit van Elementor is de afgelopen jaren enorm gestegen en de Page Builder heeft op dit moment meer dan 2 miljoen gebruikers.
Je kunt met Elementor met een gratis versie beginnen en als je meer mogelijkheden wilt dan betaal je vanaf $49 per jaar voor gebruik op één website. Een voordeel van Elementor t.o.v. DIVI is, dat er geen shortcodes achtergelaten worden als je de plugin niet meer wil gebruiken.
Wat eigenschappen van Elementor op een rij:
- Er is zowel een gratis versie als een betaalde versie ($49 per jaar voor één website).
- Te gebruiken met vrijwel ieder WordPress thema
- Opgebouwd uit secties, kolommen en elementen.
- Ieder onderdeel van je website kun je volledig customizen.
- 80+ design elementen.
- “Live” bouwen; je ziet meteen hoe het eruit komt te zien.
- Een uitgebreide bibliotheek met templates
De Page Builder van Elementor kun je hier gratis downloaden.
Beaver Builder
Meer dan 1.000.000 WordPress websites zijn gemaakt met de Beaver Builder. Deze Page Builder lijkt in gebruik erg op Elementor met hier en daar wat kleine verschillen.
Eigenschappen van Beaver Builder op een rij:
- Er is zowel een gratis versie als een betaalde versie (vanaf $99 per jaar). Met de betaalde versie kun je ongelimiteerd websites maken, dit in tegenstelling tot Elementor.
- Te gebruiken met vrijwel ieder WordPress thema. Ook is er een speciaal Beaver Builder thema wat je gratis krijg vanaf de PRO versie ($199 per jaar).
- Opgebouwd uit rijen met kolommen en daarbinnen elementen.
- Er zijn tientallen templates om mee te starten.
De Beaver Builder kun je hier uitproberen.
Zoals eerder gezegd, zijn er best wel wat verschillende Page Builders voor WordPress op de markt inmiddels. Ik heb ervoor gekozen om de populairste 3 te benoemen.
Een naam die je zeker ook vaak tegen zult komen als je op zoek gaat naar een Page Builder is de WPBakery Page Builder (Voorheen Visual Composer). Deze builder zit vaak in thema’s die je aanschaft bij ThemeForest en is ook los te koop voor $45 voor één website. Deze builder gebruikte ik weleens voordat ik overging op DIVI, maar ik heb er zelf nooit echt mee uit de voeten gekund.
Gaat Gutenberg Page Builders vervangen?
Gutenberg, de standaardeditor van WordPress, is hard op weg om een hele waardevolle tool te worden voor het opbouwen van je WordPress website. Door het systeem met ‘blokken’ heb je veel meer mogelijkheden dan met de eerdere Klassieke editor van WordPress.
Zeker met plugins die de block editor verder uitbreiden, krijg je steeds meer tools in handen voor het opbouwen van je website zonder het gebruik van een aparte page builder. Gutenberg heeft al een hele mooie ontwikkeling laten zien sinds de introductie en iedere grote WordPress update zitten er veel nieuwe features voor de editor. Zeker interessant om te volgen.