Hoe krijg je een goede voorvertoning van een link op Facebook?

Als je de link van je nieuwe blogpost of van webpagina deelt op Facebook, dan wil je natuurlijk dat het er netjes en aantrekkelijk uitziet. De bedoeling van het plaatsen van je Facebookbericht, is uiteraard dat er mensen op je link klikken en je website bezoeken. Facebook geeft echter niet altijd een goede voorvertoning van de link.

Facebook “leest” de link die je plaatst

Facebook tovert vanuit de link automatisch een titel, beschrijving en afbeelding tevoorschijn. Daarvoor kijken ze eerst of ze zogenaamde Open Graph informatie op kunnen halen. Dit is een protocol om informatie gestructureerd aan te kunnen bieden. Als deze Open Graph niet aanwezig is, dan doen ze maar een dotje. Ze halen een titel, omschrijving en afbeelding uit de content die op de webpagina staat, vaak het eerste dat ze tegenkomen.

Voorheen kon je deze informatie nog veranderen voordat je de link publiceerde, maar dat kan niet zomaar meer. Het werd namelijk veel gebruikt om nepnieuws te verspreiden en daar hebben ze bij Facebook een stokje voor gestoken.

Hoe krijg je wél een goede voorvertoning?

Stel in je Yoast SEO of Rank Math plugin de voorvertoning in die je wilt laten zien

In zowel de Yoast SEO plugin als de Rank Math SEO plugin kun je voor elke pagina en bericht precies instellen wat je als voorvertoning wil laten zien als je de link deelt in Facebook. Onderstaand voorbeeld is voor de Yoast plugin. Deze functie vind je in het tweede tabje bij de instellingen van Yoast. Hier kun je de titel en omschrijving invullen en een afbeelding uploaden. (1200px bij 630px).

Voorbeeld link Facebook instellen in Yoast SEO

Je kunt er overigens ook voor zorgen dat de uitgelichte afbeelding 1200 x 630 px is. Dan hoef je hier geen aparte afbeelding in te laden. Dit kan alleen als je WordPress thema de afbeeldingen in je blogoverzicht goed laat zien en niet afsnijd als je ze in dit formaat maakt.

Nog even “Debuggen” voor de zekerheid

Het kan zijn dat Facebook je informatie toch niet meteen goed “leest” ondanks dat je het goed het ingesteld in Yoast. Haal daarom je link altijd even door de Facebook Sharing Debugger.

Sharing Debugger

Kies voor “Sharing Debugger” en in het nieuwe venster dat opent kun je je link invoeren:

Je krijgt nu de voorvertoning van je link te zien. Soms is het nodig om nog keer op “Scrape again” te klikken om de juiste voorvertoning te zien.

Debuggen met Rank Math

Als je gebruik maakt van de Rank Math SEO plugin, kun je heel simpel gebruik maken van de link naar de debugger tool voor Facebook. Hij opent deze met de link van je bericht of pagina al ingevuld. Je hoeft alleen nog maar op ‘debug’ te klikken. Superhandig!

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *