Hoe kies je een goede domeinnaam voor je website?

Het kiezen van een goede domeinnaam voor je website is belangrijk. Het wordt een onderdeel van je naamsbekendheid en herkenbaarheid. Het is daarom goed om hier eens uitgebreid de tijd aan te besteden. Waar moet een goede domeinnaam eigenlijk aan voldoen?

Kies de goede extensie

Kies als extensie in eerste instantie voor de afkorting van een land. Als je zaken doet in Nederland is het logisch om voor de .nl extensie te kiezen. Dit is goed voor zowel de herkenbaarheid als de vindbaarheid. Wil je internationaal zaken gaan doen? Kies dan voor een .com of een .eu extensie. Wil je voor zekerheid gaan? Leg ze dan alledrie vast, zo voorkom je dat een concurrent dezelfde naam vast gaat leggen met een andere (belangrijke extensie). Je kunt deze andere domeinnamen dan doorlinken naar je .nl website, zo komen ze altijd bij jou terecht. Inmiddels zijn er tegenwoordig ruim 300 andere extensies beschikbaar zoals bijvoorbeeld .biz en .club. Deze kun je (nog) links laten liggen, zij hebben nog te weinig professionaliteit en geloofwaardigheid opgebouwd.

Kies een naam die past bij wat je doet

Als je bijvoorbeeld bestek verkoopt, probeer dit woord dan ook te gebruiken in je domeinnaam, bijv. goedkoopbestek.nl. Een combinatie van je familie-, bedrijfsnaam met je product kan ook; bijv. bruinsmabestek.nl

Hoe korter hoe beter

Kies één woord of een korte zin. Dit is veel makkelijker uit te spreken en te onthouden, bijv. bol.com. Iedereen kent deze naam, terwijl deze niets te maken heeft met de producten die ze verkopen.

Gebruik géén streepjes

Mensen onthouden niet goed of er nu een streepje in de naam moest en waar dat dan moet staan. In een persoonlijk gesprek of aan de telefoon ben je ook iedere keer het streepje uit aan het leggen als je je webadres noemt. Daarnaast wordt een domeinnaam met streepjes erin een beetje als “minderwaardig” ervaren. Vaak wordt een domeinnaam met een streepje namelijk vastgelegd als de naam zonder het streepje niet meer vrij is (en dus een concurrent behoort). Wordt jouw “webadres” getypt zonder streepje, komt de bezoeker dus automatisch op de website van je concurrent.

Zorg voor een duidelijke spelling

Namen met een populaire spelling (verbastering) van het origineel, zoals bijv. finanz.nl, kunnen verwarring scheppen. Mensen horen de naam, maar het is niet meteen duidelijk hoe je het schrijft. Hetzelfde geldt voor gebruik van letters in de naam zoals 4you.nl of 2late.nl. Ook het gebruik van de 0 (nul) kan veel verwarring oproepen met de O.

Maak gebruik van zoekwoorden

Zoekwoorden (keywords) gebruiken in je domeinnaam kan je (nog) helpen om beter gevonden te worden in Google. Dit wordt wel minder omdat Google steeds meer naar de content op websites kijkt, maar het kan nog steeds bijdragen.

Het is steeds moeilijker om een goede en originele domeinnaam te vinden die nog vrij is. Op dit moment zijn er bij het SIDN ruim 5,8 miljoen .nl domeinnamen geregistreerd Als je een goede domeinnaam gevonden hebt die nog vrij is, registreer hem dan ook zo snel mogelijk.

Handige links:

Domeinnaam zoeken
Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN)

Domeinnaam zoeken op basis van zoekwoorden (WebChamp)

Bedrijfsnamen check
Handelsregister Nederland (KvK)

Domeinnaam registreren
Het makkelijkste is het om je domeinnaam te registreren waar je ook je hostingpakket hebt. (aanrader: Cloud86) Lekker makkelijk, alles op één plaats. Heb je je domeinnaam toch op een andere plaats geregistreerd dan je je hosting hebt? Door middel van een doorverwijzing van de naamservers heb je ze zo gelinkt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *