Met affiliate marketing beginnen in 7 stappen

Als je online geld wil verdienen dan zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Je kunt bijvoorbeeld in crypto handelen, een agency voor Social Media Marketing beginnen of online cursussen verkopen. Maar je kunt natuurlijk ook met affiliate marketing beginnen. En manier van online marketing waarmee je een passief inkomen op kunt bouwen zonder dat je eigen producten of diensten hoeft te hebben.

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij je de producten en/of diensten van een ander promoot op een commissiebasis. Je hebt dus zelf helemaal geen eigen producten of diensten nodig, hoe handig!

Wat je hiervoor wél nodig hebt vertel ik je verderop.

Hoe werkt affiliate marketing?

Als je als affiliate bent aangemeld bij een affiliate programma dan kun je vanaf dat moment je eigen, unieke affiliate links delen. Als iemand op deze link klikt en vervolgens het product of de dienst koopt, dan krijg jij daarvoor een vergoeding.

Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van het aankoopbedrag.

Ook kan dit een terugkerende vergoeding zijn, als je bijvoorbeeld abonnementen promoot en hier iedere maand of elk jaar een bepaald % als vergoeding voor krijgt.

Je kunt je links delen op je eigen website en blog, maar dat kan ook op social media, in je nieuwsbrief of rechtstreeks zijn.

Met affiliate marketing beginnen in 7 stappen

 1. Kies een geschikte niche
 2. Zoek een geschikte domeinnaam & hosting
 3. Maak een website
 4. Schrijf artikelen
 5. Meld je aan bij affiliate netwerken
 6. Start met promoten
 7. Meten = weten

Hieronder zal ik iedere stap wat verder toelichten.

1. Kies een geschikte niche

Het kiezen van een goede niche is erg belangrijk voor een affiliate, en het beste is om een niche te kiezen waar nog weinig tot een gemiddelde concurrentie is, je hebt dan veel meer kans op goede verdiensten. Bij te weinig of geen concurrentie kun je je afvragen of er wel geld mee te verdienen valt.

Het beste is om je website te richten op een bepaalde doelgroep, niet op een specifiek product. Je doelgroep heeft een probleem waarvoor hij/zij een oplossing zoekt of een verlangen dat ze graag vervuld zien.

Hoe ga je nu op zoek naar een goede niche?

Het is belangrijk dat je een onderwerp kiest waar je zelf ook helemaal achter staat en waarvan je het leuk vind om erover te schrijven. Je kunt je dan ook de volgende vragen stellen:

 • Waar ben ik echt goed in?
 • Waar loop ik warm voor?
 • Wat vind ik echt leuk om te doen?
 • Waar weet ik veel van?
 • Waarvan zeggen andere mensen dat ik er goed in ben?
 • Waarvan zeggen anderen dat ik er veel vanaf weet?
 • Waar ben ik nieuwsgierig naar, maar weet ik nog niet veel over?

Maak een lijst van onderwerpen die voor jou geschikt kunnen zijn, en kijk vervolgens hoe het zit met de volgende vragen:

 • Is het een onderwerp dat me langer zal interesseren?
 • Valt er geld te verdienen in deze niche?
 • Kan ik het schrijven van artikelen eventueel aan anderen uitbesteden?
 • Kan ik nog andere verdienmodellen eraan koppelen?
 • Kan ik uiteindelijk mijn eigen producten maken in deze niche?
 • Zijn er producten met een hoge affiliate commissie?
 • Zijn er producten die ik kan beoordelen? (reviews).
 • Zijn er online cursussen die ik zou kunnen promoten in deze niche?

En dan ga je in je lijst strepen (of aanvullen).

Hoe meer vragen je met ‘ja’ kunt beantwoorden, des te geschikter het onderwerp voor je zal zijn. Alhoewel er ook (meestal ervaren) affiliate marketeers zijn die succesvol zijn in een niche waar ze helemaal geen affiniteit mee hebben.

Populaire niches affiliate marketing

Onderstaande niches doen het sowieso goed in de affiliate marketing. Het is wel zo dat er veel concurrentie is omdat ze zo populair zijn. Als je nog helemaal vanaf niets moet beginnen dan kan dit best een uitdaging zijn, maar uiteraard is niets onmogelijk! 🙂

 • Gezondheid (Fitness, afvallen)
 • Financieel (Geld verdienen, crypto)
 • Daten

Heb je al een blog?

Als je al een website hebt met een blog is het zeker ook de moeite waard om eens te kijken of je affiliatelinks kunt verwerken in de blogartikelen die je al geschreven hebt. Er zijn vast bedrijven te vinden met een affiliateprogramma waarvan jij de producten of diensten aan kunt raden bij de bezoekers die je al hebt op je blog.

Zo kun je makkelijk geld verdienen met de content die je al hebt.

2. Zoek een geschikte domeinnaam & hosting

Als je een goede niche hebt gevonden kun je op zoek naar een geschikte domeinnaam. Daarbij kun je rekening houden met het volgende:

 • Focus je domeinnaam niet op één product omdat het dan lastiger wordt om uit te breiden.
 • Ga voor een naam die je als merk neer kunt zetten zoals bv. bestetools.nl. Daarmee creëer je ook de mogelijkheid om je website eventueel ooit te verkopen.
 • Ga voor een domeinnaam met een landextensie zoals .nl of .be of voor een .com extensie als je internationaal wil gaan. Laat andere extensies links liggen, die hebben weinig tot geen autoriteit of herkenbaarheid.
 • Kies een zo kort mogelijke naam die goed te onthouden en makkelijk uit te spreken is
 • Kies niet voor een naam met streepjes. Vaak wordt dit gedaan als de naam zonder streepjes al bezet is en dat kan verwarring veroorzaken. Ook zul je elke keer het streepje moeten benoemen als je je website link aan iemand doorgeeft.

Voordat je een domeinnaam gaat registeren is het goed om te bedenken met welk platform je je website gaat maken. Als je namelijk een WordPress website gaat maken dan is het het makkelijkste om je domeinnaam bij het hostingbedrijf te registreren waar ook je website gehost wordt.

Ga je aan de slag op een gehost platform zoals Wix of Groove, dan hoef je alleen maar een domein te registreren bij een registrar en laat je de naamservers verwijzen naar het platform waarop je host.

Een hostingbedrijf waar ik zelf goede ervaringen mee heb is Cloud86. Dit is een Nederlands hostingbedrijf (Drachten) met ook de servers in Nederland. Je start hier al met een pakket vanaf €1,95 per maand.

3. Maak een website

Een populair platform om je website mee te maken is WordPress. Bijna 35% van alle websites wereldwijd draaien op dit CMS (Content Management Systeem).

WordPress is van oorsprong ontwikkeld om te bloggen en is daar nog steeds uitermate geschikt voor. De software is in de meeste gevallen zeer eenvoudig te installeren via een script in het controlepaneel van je hostingpakket.

Wat je dan nog nodig hebt is een thema voor de styling van je website/blog. In het dashboard van je website kun je een WordPress thema zoeken en installeren. Voor een blog kun je prima vooruit met een gratis of freemium thema. Kijk wel even of je de kleuren aan kunt passen en of je het lettertype van je voorkeur kunt laden.

Wil je voor een heel specifiek vormgegeven thema gaan waarin je meer aan kunt passen? Kijk eens op ThemeForest waar ze een heel scala aan premium WordPress thema’s hebben staan. De prijzen liggen gemiddeld zo rond de $49 dollar.

Wil je nog meer vrijheid en het design volledig onder controle hebben dan kun je gaan voor het Divi Thema met ingebouwde Visual Builder, of voor bijv. het Astra Theme met Elementor als pagebuilder.

Beide zijn niet specifiek gericht op bloggen, maar door hun flexibiliteit kun je je website precies zo inrichten zoals jij dat wilt.

Groot voordeel van WordPress

Wat een groot voordeel is van het maken van je website met WordPress is dat je gebruik kunt maken van een heel scala aan plugins die je kunnen helpen om je website verder te laten groeien.

Zo kwam ik echt een superhandige WordPress plugin tegen die automatisch alle relevante productdata synchroniseert zoals prijzen, voorraad, afbeeldingen, beoordelingen en affiliate links. Met behulp van shortcodes plaats je affiliate producten gemakkelijk in je berichten/pagina’s en met de uitgebreide styling opties zorg je voor een prachtige weergave.

Affiliate Held plugin

Deze plugin heet Affiliate Held, is een Nederlandse WordPress plugin en het ziet er echt fantastisch uit!

Toch liever een alles-in-één oplossing voor je online business?

Dan is Groove.cm zeker een overweging waard. Hier kun je je websites en blogs maken op je eigen domeinen (deze blog is in Groove gemaakt), je volledige e-mailmarketing doen, funnels maken, betalingen ontvangen etc. etc.

>> Maak hier een gratis Groove account aan

4. Schrijf artikelen

Voordat je blogartikelen gaat schrijven of pagina’s gaat vullen met informatie is het belangrijk om goed zoekwoorden onderzoek te doen. Het mooiste is natuurlijk als bezoekers organisch op je website komen; via zoekopdrachten in Google. Hoe beter je gevonden wordt, hoe hoger de inkomsten via je affiliate website zullen zijn.

Ga op zoek naar ‘long-tail’ zoekwoorden, dat zijn zoekwoorden die uit meer dan 3 woorden bestaan. Deze zijn veel specifieker en hebben nog de mogelijkheid dat je ermee kunt scoren. De kunst is dat je zoekwoorden vindt en gebruikt die wel een redelijk zoevolume hebben maar niet zoveel concurrentie.

Zoekwoorden zoeken doe je in Google Search of met tools zoals UbersuggestSemRushAhrefs of Answer the Public.

Veel info over SEO en zoekwoorden vind je op de website van de IMU.

Maak een contentplan

Handig is om te starten met het maken van een contentplan. Kies 10-20 zoekwoorden (long-tail) en schrijf voor elk daarvan een artikel waarbinnen je je zoekwoord centraal zet.

Je schrijft dus als het ware heel je artikel om je zoekwoorden heen.

Als je bijvoorbeeld een affiliate website hebt die gaat over barbecues, dan zul je erachter komen dat mensen zoeken op:

 • Hoe barbecue aansteken
 • Hoe barbecue uitmaken
 • Waar kun je barbecues kopen
 • Welke barbecue kopen

Maar ook:

Answer the public

Zorg dat je goede content schrijft en regelmatig publiceert. Hoe meer artikelen jij op je website hebt staan, hoe beter je gevonden gaat worden in Google.

Als je eenmaal wat content op je website hebt staan, meld die dan meteen aan bij Google Analytics (voor het meten en analyseren van al het verkeer naar je website) en bij Google Search Console (hiermee meet je de aanwezigheid van je website in organische zoekresultaten).

5. Meld je aan bij affiliate netwerken

Er zijn verschillende manieren hoe je bedrijven kunt vinden waarvoor je de producten of diensten kunt gaan promoten.

Affiliate netwerken
Een affiliate netwerk is eigenlijk een soort tussenpersoon tussen adverteerders en affiliates. Een adverteerder meld zich aan met de producten en/of diensten die ze gepromoot willen hebben en de affiliates die zich aangemeld hebben kunnen hieruit kiezen welke ze willen promoten.

Deze twee komen dus niet met elkaar in contact, het affiliate netwerk zorgt voor de hele afhandeling. Zo zorgen ze ervoor dat de links gegenenereed kunnen worden, zij meten het aantal kliks en conversies en doen de uitbetalingen.

Voorbeelden van affiliate netwerken op de Nederlandse markt zijn onder andere Awin, TradeTracker en Daisycon. Veel grote bedrijven zijn hierbij aangesloten zoals reisorganisaties, verzekeringsmaatschappijen, internet en telefoon providers en winkels zoals Wehkamp.

Affiliate marktplaatsen
Er zijn ook zogenaamde afiliate marktplaatsen die een overzicht bieden van producten die gepromoot kunnen worden door affiliates. Hier betreft het voornamelijk digitale producten zoals e-books, online cursussen, software en memberships.

Voorbeelden van Affiliate marktplaatsen zijn Plug & Pay en PayPro. Hier vind je veel digitale producten om te promoten zoals, e-books, online trainingen en software.

Affiliate programma’s
Bedrijven kunnen ook zelf een affiliateprogramma hebben dat werkt zonder tussenkomst van een affiliate netwerk of marktplaats. je kunt je dan rechtstreeks bij hen aanmelden om hun producten of diensten te promoten.

Een goed voorbeeld hiervan is Bol.com die hun eigen partnerprogramma hebben. Bol verkoopt zo’n beetje alles, dus grote kans dat jij voor je affiliate website producten van hen kunt promoten.

De commissie is niet gigantisch hoog (tot 8%), maar je krijgt wèl commissie op alles wat een klant besteld. Als jij bijvoorbeeld een link hebt gedeeld voor een boek en diegene gaat verder kijken op de website en koopt een tv, dan krijg jij daar ook commissie over.

Ook zijn er veel software en SAAS bedrijven die hun eigen affiliate programma’s draaien zoals Groove.cm of Elegant Themes (Divi WordPress Theme). De commissies liggen hier meestal vrij hoog (tussen de 30 en 50%) en hebben vaak terugkerende uitbetalingen.

Ook het Nederlandse e-mailmarketing programma Enormail heeft een eigen affiliateprogramma. Voor iedereen die je aanbrengt krijg je 30% wederkerende commissie zolang iemand ingeschreven blijft. Dat kan lekker aantikken!

6. Start met promoten

Als je goedgekeurd bent voor de affiliate programma’s waar je je voor hebt aangemeld dan kun je de affiliatelinks gaan genereren en plaatsen in de artikelen die je al geschreven hebt en nog gaat schrijven.

Om even bij het barbecue voorbeeld te blijven; je kunt dus een artikel schrijven over hoe je een barbecue aan moet maken en daarin links verwerken naar artikelen die kunnen helpen bij het goed aanmaken van een barbecue zoals een bbq starter.

Of je schrijft een artikel over de 10 populairste barbecues van het moment of een review over de Beste BBQ van 2021. Mogelijkheden genoeg om je links te verwerken op je website.

Uiteraard kun je je links ook delen via je Social Media kanalen zoals Facebook en YouTube en via je nieuwsbrief. Het e-mailmarketing programma dat ik gebruik om mailadressen te verzamelen en mailing te versturen is Enormail, Nederlandse software die heel gebruiksvriendelijk is voor een hele nette prijs. Je kunt het eerst vrijblijvend 30 dagen gratis uitproberen.

7. Meten = weten

Via Google Search Console, Google Analytics en de statistieken van de affiliate programma’s waar je bij aangesloten bent, krijg je inzicht in wat wel en wat niet goed werkt. Op deze manier kun je bijsturen waar nodig. Je kunt je content kwalitatief nog beter en nog meer artikelen schrijven die je vervolgens naar elkaar door laat linken. Of je kunt besluiten om meer of juist minder met bepaalde promoties doen als je ziet of ze wel of niet goed werken.

Hoe meer inzicht, hoe beter je bij kunt sturen en hoe succesvoller je kunt zijn. Opschalen gaat veel makkelijker als je weet waar je kansen liggen. En zo kun je continue verder blijven bouwen aan je affiliate marketing business.

Hoeveel kun je verdienen met affiliate marketing?

Dit is een heel lastig te beantwoorden vraag en van veel factoren afhankelijk natuurlijk. Je verdient niet zomaar van de ene op de andere dag heel veel geld met affiliate marketing. Het is een ‘spelletje’ waar je een lange adem voor moet hebben, en waar je veel tijd in moet stoppen voordat het zijn vruchten af gaat werpen.

Als je een echte doorzetter bent, goede content maakt en consequent bouwt aan je website dan kun je veel geld verdienen met affiliate marketing. Als het eenmaal goed staat dan kun je steeds verder opschalen.

Dat kun je doen door die ene website steeds verder uit te bouwen. Maar je kunt je succesformule ook gebruiken om meedere websites te bouwen in andere niches. Ze zeggen weleens; ‘The sky is the limit’ en dat is met affiliate marketing ook echt zo. Er zijn zelfs affiliate marketeers die internationaal opereren en al miljoenen verdiend hebben! Puur en alleen door het promoten van producten van anderen.

Jacko Meijaard van Internet Succes Gids is vijf jaar geleden gestart als affiliate marketer en verdient momenteel meer dan €7500,- per maand. Hij leert anderen hoe ze kunnen starten met affiliate marketing en daarin succesvol te worden. Hij geeft aan dat hij in de praktijk ziet dat zo’n 99% al na een paar weken stopt omdat ze vinden dat het niet snel genoeg gaat. De 1% die doorzet is meestal wel in staat om na een jaar zo’n 1000 – 2000 euro per maand te verdienen. En van daaruit gaat het dan alleen maar verder.

Meer leren over affiliate marketing?

Je hebt in dit artikel kunnen lezen wat er allemaal nodig is om te beginnen met affiliate marketing, maar er valt natuurlijk veel meer over te zeggen en te leren.

Uiteraard kun je zelf alles uitzoeken, maar een affiliate marketing cursus volgen van iemand die hier al jaren mee bezig is en er veel geld mee verdient, gaat je natuurlijk pas echt goed op weg helpen.

Jari Dohmen, de mede-eigenaar van Affiliate Held heeft de Affiliate Marketing 101 cursus ontwikkeld. Hij leert je hoe je online geld verdient met affiliate marketing door je toegang te geven tot alle kennis die hij zelf de afgelopen jaren heeft opgedaan in de praktijk als affiliate marketeer. In deze uitgebreide cursus leer je zijn tactieken en strategieën waarmee hij duizenden euro’s per maand verdient.

Zelf heb ik deze cursus ook gevolgd en als zeer waardevol ervaren! Wat ik echt tof vind is dat Jari alles stapje voor stapje goed uitlegt, en je zelfs mee laat kijken op één van zijn eigen affiliate websites en heel transparant is.

Dat zie je echt bijna nooit!

Zoals al eerder gezegd lijkt affiliate marketing wel eens op een spelletje en hoe beter je de speregels kent, hoe succesvoller je kunt worden als affiliate marketeer.

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *