Rank Math: de beste en fijnste WordPress SEO plugin? (Review)

Een goede WordPress SEO plugin mag zeker niet ontbreken op je website. Jarenlang gebruikte ik de Yoast SEO plugin voor mijn eigen websites en die van mijn klanten. Nadat ik steeds meer goede reviews las over Rank Math, ben ik daar mee gaan testen. In dit artikel lees je mijn bevindingen van deze plugin. Hierin zal ik naar voren brengen wat ik zelf fijn/of minder fijn vind in vergelijking met de Yoast SEO Plugin. Het artikel is dan ook geen uitgebreide vergelijking tussen beide plugins.

Lees ook: 5 belangrijke plugins voor je WordPress website

Wat is een WordPress SEO plugin?

Een WordPress SEO plugin is eigenlijk niet anders dan een handig hulpmiddel dat je helpt bij het optimaliseren van je website voor de vindbaarheid in zoekmachines (lees Google). Een SEO plugin geeft als het ware instructies aan deze zoekmachines om jouw website goed te kunnen vinden. Dit doen ze door de robots code aan te bieden die meegenomen word in het algoritme. Hiervoor maken ze bijv. zgn. sitemaps aan, regelen ze de redirect als je een link verandert of zorgen ze ervoor dat bepaalde content uitgelicht wordt in de zoekresultaten (Rich Snippits).

Daarnaast maken ze het voor de gebruiker mogelijk om toegang te hebben tot het schrijven van deze code. Dat klinkt veel enger dan het is; het zorgt er voornamelijk voor dat je zelf de SEO titel, meta-omschrijving en zoekwoorden kunt bepalen die in deze code komt. Ook houdt de plugin bij of je overige belangrijke onderdelen van een content pagina niet vergeet, zoals de koppen (H1, H2, H3), gebruik van interne- en externe links en een goede lengte van de tekst.

Om dit overzichtelijk te houden werken ze met een soort checklist, die je naast of onder je tekst erbij kunt houden als je je artikel of pagina maakt. Het werkt met bolletjes (Yoast) of met vinkjes (Rank Math) en het geeft een goed overzicht. Hoe groener hoe beter, en ik moet zeggen dat dit voor mij persoonlijk heel motiverend werkt. Het lijkt soms wel een wedstrijdje 🙂

Wat zijn de meest gebruikte SEO plugins?

Er zijn maar weinig SEO plugins voor WordPress. Daar waar je voor andere functies soms uit tientallen plugins kunt kiezen zijn er voor het verbeteren van de vindbaarheid van je website maar een paar die het vernoemen waard zijn:

Yoast SEO

Als je op SEO zoekt in combinatie met WordPress kom je meteen uit op Yoast; al jarenlang een onbetwiste marktleider.

 • 10 jaar op de markt
 • 5 mln+ installaties
 • 20.000+ reviews op wordpress.org
 • Gratis en Premium versie (€89,- p.j. excl. btw)

> Meer info & download

All in One SEO Pack

All in one SEO Pack: populair, maar toch niet zo bekend. Zeker een geliefde plugin onder WordPress webdesigners.

> Meer info & download

Rank Math

RankMath is een krachtige tool om de SEO instellingen van je website goed in te stellen.

 • Uitgebracht in 2018
 • 1.000.000+ installaties
 • 3900+ reviews op wordpress.org
 • Gratis en Pro versie ($59,- p.j.)

> Meer info & download

Pluspunten van Rank Math:

Snelle set-up met behulp van Wizard

Als je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, dan wordt er gevraagd om te verbinden met je Rank Math account (dat je gratis aan kunt maken). Nadat je een account aangemaakt hebt en de website geregistreerd is, wordt je doorgelinkt naar de Wizard om in te stellen. Je kunt dan kiezen voor basis- of geavanceerde instellingen. De set-up is heel overzichtelijk en wijst zich eigenlijk vanzelf.

Eenvoudige set-up Wizard

Eenvoudig en overzichtelijk dashboard

In het Dashboard kun je de verschillende mogelijkheden van Rank Math controleren in een handig overzicht. Wat je niet nodig hebt kun je gewoon uitzetten. Via de tabjes in het dashboard kun je ook altijd terug naar de set-up Wizard of de documentatie raadplegen.

Dashboard Pro versie van Rank Math

Duidelijke checklist naast je pagina en bericht

Net als Yoast werkt Rank Math met een soort van SEO Checklist. Hierin wordt met groene of rode vinkjes/kruisjes aangegeven wat er al goed is en wat nog verbeterd kan worden. (Bij Yoast zijn dat groene, oranje en rode bolletjes.)

Rank Math geeft een soort ‘ranking’ aan in een % van 100, wat ik zelf zeer prettig vind. Het is wat nauwkeuriger dan alleen maar kleurcodes.

Via de tabjes bovenaan kun je verdere instellingen regelen zoals instellingen voor indexeren of no-follow. Ook vind je hier het tabje voor je voorvertoning voor Social Media (Facebook).

Rank Math in de Gutenberg Editor

De plugin werkt perfect samen met de WordPress Gutenberg editor (zie foto). Met de DIVI Visual builder werkte Rank Math nog niet goed samen, maar daar is in April 2021 verandering in gebracht. Het is nu ook mogelijk om je SEO instellingen met Rank Math aan de ‘voorkant’ te doen in de Visual Builder van Divi.

De Elementor Pagebuilder en Rank Math werken goed samen. Als je je pagina in Elementor aan het bewerken bent, staat de checklist er gewoon naast. (zie foto).

Rank Math in de Elementor Builder

5 zoekwoorden in te stellen

In Rank Math kun je 5 zoekwoorden/zinnen instellen in plaats van één, wat helemaal super is. Bij Yoast kun je dit ook, maar dan wel in de betaalde Premium versie. Van alle zoekwoorden geeft hij ook apart de onderdelen in de checklist aan. Je kunt dus je hele artikel of pagina optimaliseren voor verschillende zoekwoorden. Je kunt van deze functie gebruik maken als je een (gratis) account aangemaakt hebt bij Rank Math.

Integratie met schema.org voor gestructureerde metadata

Op de website schema.org staan schema’s voor html opmaak van bepaalde onderdelen van je webpagina’s omschreven. Met deze opmaak geef je uitgebreidere informatie over je website aan de zoekmachines; gestructureerde metadata en kunnen deze de kwaliteit van de zoekresultaten verbeteren. De gegevens die je met schema.org kunt markeren zijn onder andere:

 • Recensies en beoordelingen binnen een pagina
 • Kruimelpad
 • Product & prijs
 • Video informatie
 • Recepten

Door gestructureerde metadata toe te passen kan Google je in de de zoekresultaten laten zien als ‘Rich Snippits’.

Rank Math kun je zo instellen dat deze gestructureerde data automatisch aan je berichten en pagina’s toegevoegd wordt zodat je ook in de ‘Rijke zoekresultaten’ tevoorschijn kunt gaan komen.

Voorbeeld Rich Snippits voor video

Koppeling met Google Search Console

Met Rank Math kun je een koppeling met Google Search Console maken en heb je met één klik inzicht in de gegevens van je organische bereik. Superhandig! Wat nóg veel handiger is, is dat je onder het tabje Search Analytics een overzicht krijgt van zoekwoorden waar jij voor scoort met onder andere cijfers over het aantal clicks, vertoningen en je positie.

SEO Analysetool

Met de ingebouwde SEO Analysetool kun je je website scannen en krijg je een mooi overzicht hoe je website (homepage) er SEO technisch voor staat. Met groene vinkjes of rode kruisjes kun je duidelijk zien wat er al goed is en wat nog aandacht behoeft.

Redirects en 404 monitor

In Rank Math kun je instellen dat je een overzicht wilt van alle 404 foutmeldingen die bezoekers krijgen nadat ze een link van je je website bezocht hebben die niet meer actueel is. Vanuit deze 404 monitor kun je vervolgens meteen een redirect maken naar een andere link. Ook heeft de plugin een eigen Redirection functie. Als je een bestaande link (url) verandert dan maakt hij meteen een redirection aan naar de nieuwe url (als je dit zo instelt). Je hoeft je dan helemaal niet meer druk te maken dat een bezoeker een 404 foutmelding krijgt als hij op een url van je website komt die veranderd is.

Bovenstaande functies gebruik ik zelf regelmatig en ik had daar een andere plugin voor. Deze is nu komen te vervallen omdat het in Rank Math gewoon ingebouwd zit. Weer een plugin minder 🙂

Vaak nog zie ik vragen voorbij komen hoe het komt dat de voorvertoning van een gedeelde link in Facebook niet netjes of niet volledig is. Ik schreef een artikel over hoe je dit op kunt lossen:

Hoe krijg je een goede voorvertoning van je link op Facebook?

In Rank Math zit gewoon een rechtstreekse link naar deze Facebook Debugger en met die functie ben ik zó blij mee! Met één klik opent Rank Math de url van je net geschreven blogartikel in de Even ‘debuggen’ en klaar! Toegang tot deze link en nog veel meer krijg je via de ‘voorkant’ van je website (wel ingelogd zijn).

Zoals je op de afbeelding ziet zijn zowel tools van Rank Math als links naar Externe tools via de voorkant te benaderen. Waaronder de mobielvriendelijke test en de Pagespeed tool van Google. De link van het bericht of pagina waar je je op dat moment bevind wordt automatisch meegenomen, dus geen kopieer- en plakwerk meer.

RankMath Pro

Er is inmiddels ook een Pro versie van RankMath met uiteraard nog meer mogelijkheden. In de Pro versie krijg je onder andere:

 • Een overzicht van je Top 5 Winning posts en je Top 5 Losing Posts in de zoekresultaten te zien.
 • Gedetailleerde inzichten te zien van al je content
 • Een keyword tracker waarmee je tot 500 zoekwoorden kunt tracken.
 • Intelligente SEO suggesties te zien

Op de website van Rank Math kun je een volledig overzicht bekijken van de verschillen tussen de gratis en de Pro versie.

Kanttekeningen bij Rank Math

Voorheen werkte RankMath nog niet samen met de DIVI , niet alle instellingen werden goed ‘gelezen’ en je kon de plugin niet in de Visual Builder gebruiken. Dit zag ik echt wel als een nadeel. gelukkig hebben ze de SEO plugin uitgebreid en is het nu wel mogelijk om vanaf de voorkant je SEO instellingen te doen.

Lees ook: Rank Math en DIVI zijn nu eindelijk de perfecte match!

Op dit moment kan ik verder geen aandachtspunten ontdekken.

Eindconclusie

De Rank Math SEO plugin heeft mijn verwachtingen overtroffen en ik ben van mening dat ze met recht kunnen zeggen dat ze de Swiss Army Knife van WordPress SEO zijn. Het blijft een tool, dus de optimalisatie moet je nog altijd zelf doen. Maar het geeft een superhandig overzicht + allerlei extra handigheidjes. Het is haast ongelofelijk dat deze plugin zoveel biedt in een gratis versie. Ook met de Rank Math Pro versie ben ik meer dan tevreden, het geeft toch weer extra mogelijkheden voor meer inzichten.

Wat vind jij belangrijk voor een goede SEO plugin?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *